Pomrčina Sunca u Lavu (21.8.)

Potpuna pomrčina Sunca očekuje nas u ponedjeljak 21. kolovoza u 20:30 sati, a odvijat će se na 28 stupnjeva i 52 minute Lava. Ovaj savez Sunca i Mjeseca koji će nakratko ‘ugasiti’ svjetlost, važna je po mnogočemu i ne samo na dan kad će se dogoditi, njezin ćemo učinak osjećati u narednih šest mjeseci.

Kao prvo odvija se u blizini Mjesečevih čvorova pa sama po sebi ima, možemo reći sudbinski značaj. Odvija se i u vrijeme dok se pet planeta (Merkur, Saturn, Uran, Pluton i Neptun) kreću retrogradno, što nas vuče da se vratimo u prošlost i razmotrimo koje to lekcije nismo savladali i što je to što uporno ponavljamo, spotičemo se, a ne nalazimo konačno rješenje.

Njezina transformacijska simbolika zapisana je i u aspektima Saturna i Urana koji svojim pozitivnim utjecajem na ovaj nebeski spektakl traži izgradnju novih životnih temelja, a u tome nam od velike pomoći može biti već stečeno iskustvo. Nema više odgoda, zabijanja glave u pijesak, nema zatvaranja očiju pred stvarnim stanjem. Svako kretanje je više nego poželjno jer nam donosi nove uvide. Stajanje na mjestu i odgađanje odluka neminovno nas baca u još dublji očaj i frustraciju. Saturn nam pomaže da u promjeni pronađemo sigurnost, izvjesnost, ma kako ona nepredvidiva i neizvjesna bila.

I ovismo o tome krećemo li se ili stojimo na mjestu Pomrčine su, ili okidači još većeg rasta ili još dubljeg potonuća, ne bismo li napokon shvatili da ne možemo odgađati neodgodivo. One su nebeski pokretači, osobito za one koji strahuju izaći iz zone komfora, koji igraju na sigurno i odgađaju život. S njima je to gotovo nemoguće. Kao da život dođe po uspavane i prestrašene i objavi im da je bilo dosta životarenja. Vrijeme za buđenje.

Sunčeve eklipse na površinu dižu nesvjesno (sjenu) i svjesno (ego), pružajući nam priliku za ostvarenje svog punog potencijala. Iz mraka izvlačimo potisnuto, neurozu, pritisak, težinu zbog koje ne uspijevamo realizirati neke svoje želje i potrebe. Rješavamo ih. Tada imamo priliku postati lideri svog života. Osvještavamo da nam se život ne događa već smo mi ti koji ga stvaramo i njime upravljamo.

Budući da se na posljednjim stupnjevima Lava gdje se događa ova pomrčina nalazi i najsjajnija zvijezda u zviježđu Lava koja se zove Regul (Mali Kralj), a često ju zovu i Lavlje srce, sigurno je da će doći do promjena kod nekih koji se nalaze na vodećim ili počasnim pozicijama, a skloni su zloupotrijebiti svoje ovlasti. Svaki pokušaj dominacije nad drugom osobom, ponižavanje i iskorištavanje drugih, vratit će se natrag poput bumeranga. Budite kralj u vlastitom kraljevstvu, maknite prste iz tuđeg, osobito ako tamo niste pozvani.

Bit je u samostalnom i neovisnom djelovanju, u razvijanju snage ratnika koji postoji u nama. Pomrčina Sunca u Lavu zahtijeva razvijanje osobnih talenata i vještina kako bismo bili zadovoljniji sobom i vlastitim postignućima. Ako naše aktivnosti nisu nadahnute iznutra, pokretane strašću, one vrlo brzo prestaju biti zabavne, a naše srce gubi interes za daljnju igru.

Sunce i Mjesec tijekom pomrčine bit će u pozitivnom aspektu s Uranom što će osnažiti potrebu za slobodom i potaknuti nas na odbacivanje tereta prošlosti. Ovaj aspekt pobunjeničke i revolucionarne simbolike baca nas u vatru nemilosrdnih promjena, naglih rezova. Odbacujemo stege i okove, otkrivamo nove mogućnosti, staro zamjenjujemo novim. Uran ubrzava naše umove i djeluje na živčani sustav, stoga će nas neki događaji doslovce katapultirati u novi odnos, novu poslovnu priliku, u nešto što je bitno za nas i naš daljnji razvoj.

Sigurno je da će mnogi pod ovakvim astrološkim okolnostima osjetiti snagu prave zaljubljenosti, drugi će se morati ozbiljnije pozabaviti roditeljskom ulogom kao i jednim prijateljskim odnosom s kojim nisu načisto. Pripazite da se naglo i nepromišljeno ne upustite u neki rizik, osobito ako ste kockarskog duha. Strast je divna pojava, no kad nije praćena umom, vrlo često nas može odvesti u tegobne situacije čije ćemo posljedice dalekosežno osjećati.

U narednih šest mjeseci imamo priliku upoznati sebe kroz ono što dajemo drugima, kroz nesebično voljenje koje isključuje strah i ego. Sada naviku koja nas drži u nekom odnosu, a u kojem je nestalo ljubavi možemo zamijeniti osjećajem ponovnog zanosa i zaljubljenosti. No za to treba imati hrabrosti, otvoriti vrata svog srca.

Ova Pomrčina ispričat će nam priču o ponosu i egu i koliko oni mogu biti štetni i toksični te koliko možemo uzdignuti sebe kroz nesebičnost, samosvijest i ljubav.

Padaju oni koji koriste svoju moć kako bi ponizili druge. Padaju oni koji se boje i sebično gledaju samo svoje interese. Rastu oni koji su spremni nesebično voljeti, davati drugima, a ne tražiti ništa zauzvrat. Rastu oni koji su dovoljno smjeli u ostvarenju svojih potencijala i strasti.

Ovu će eklipsu najviše osjetiti Lavovi, Bikovi, Škorpioni i Vodenjaci, osobito oni koji su rođeni u danima oko 21. u mjesecu, te Blizanci, Djevice, Ribe i Strijelci koji slave rođendan u danima oko 22. u mjesecu.

S pomrčinama redovito zatvaramo jedno i otvaramo drugo poglavlje. Koje će biti vaše?