Saturn kvadrat Kiron (27.10. – 4.11.)

Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Saturn će se u idućim danima nalaziti na 24 stupnju Strijelca i stvarati intenzivan kontakt s Kironom koji je smješten na 24 stupnju Riba. Saturn je simbol životnih lekcija koje moramo usvojiti da bismo mogli dalje rasti i napredovati, nekad i na teži način, dok Kiron govori o ranjivim i bolnim mjestima u nama koje bi trebalo iscijeliti kako bi živjeli kvalitetnije i zdravije.

Da bi vam bilo jasnije o čemu se radi i kako bi se ovaj astrološki fenomen mogao odraziti na vas, razmislite o tome što vam se događalo potkraj protekle godine, te krajem travnja ove godine. Mogli bi se odviti slični scenariji. Sadašnji događaji će na neki način biti u vezi s ondašnjim okolnostima.

Saturn od nas traži da rastemo, a odrastanje podrazumijeva odgovorno postupanje. Kad smo ljuti i nezadovoljni najlakše je okrivljavati život, šefa, prijatelja, partnera, roditelje. Ponašamo se poput djece koja će uprijeti prstićem u nekog drugog jer nemaju moć introspekcije. Mnogo je odraslih koji se ponašaju na sličan način, smještaju se u ulogu žrtve i nisu svjesni koliko mi sami stvaramo ono što nam se događa. Zašto? Zato što bismo morali preuzeti odgovornost za vlastito ponašanje, kao i za način kako doživljavamo stvari. Morali bismo ući u svijet odraslih, suočiti se sa sobom, a to je jedno od najtežih, a ujedno i najdivnijih susreta koji nam se mogu dogoditi. Nakon toga ništa više nije isto. Počinje proces osobne transformacije koji će promijeniti sliku vašeg života. Tada vi počinjete stvarati život kakav želite živjeti.

Kiron je planetoid čija je uloga u horoskopu posebno važna. Tamo gdje se on nalazi u osobnom horoskopu mjesto je posebne ranjivosti. Vjerojatno ćemo na tom području doživjeti najbolnije lekcije, a kad iz toga izvučemo neke pouke i iscijelimo zadobivene rane, to područje postaje izvor velike kreativnosti i osobnog rasta. Na tom se mjestu budi naša najveća snaga.

Vrijeme je iscjeljivanja. Vrijeme je suočavanja. Nemoguće je pobjeći.

Izgledno je da ćete u narednim danima doživjeti nešto što nužno ne mora biti jako intenzivno i traumatično, no izazvat će u vama čudan osjećaj, možda nelagodu, možda strah, a možda i pravu bol. Dobro je istražiti ta unutarnja previranja, prihvatiti ih, ne reagirati ishitreno.

Saturn nam tu ne daje mogućnost izbora, jedini mogući put je prilagodba, shvaćanje da se neka pravila mijenjaju, da vrijeme prolazi i neke stvari više nisu kao što su bile. Saturn simbolizira prošlost, pa će možda biti riječ o nekoj osobi koju ste nekad voljeli. Saturn simbolizira i očinsku figuru, poslovne autoritete, muškarce, stvaranje vrijednosti, i to su teme s kojima biste se mogli suočiti, no sigurno je da će ovaj aspekt djelovati na svakog drukčije, ovisno o pozicijama u natalnoj karti.

I Saturn i znak Riba u kojem se nalazi Kiron često jačaju strah i nesigurnost. I Gradimo zidove oko srca, distanciramo se, igramo igru toplo-hladno, a što dobivamo – veliko ništa! No kad bi samo koračali unatoč strahu i shvatili da ćemo izgubiti samo ono što ionako mora otići i nije nam dano zauvijek, shvatili bismo koliko smo snažni i moćni. Shvatili bi da je kraj, zapravo novi početak. Nakon jedne ljubavi dolazi druga. Nakon izgubljenog posla, pronalazimo novi. I kad se na trenutak okrenete unatrag, sigurna sam da ćete pronaći barem jedan događaj u životu koji vas je silno bolio, koji ste zalili potocima suza. I znate što, preživjeli ste! I iz toga i nešto dobili, barem jedno malo saznanje, ako ništa drugo onda barem spoznaju da se više nećete upuštati u takve situacije jer nisu dobre za vas.

Budući da će u vrijeme trajanja ovog aspekta Venera naći u opoziciji s Uranom (početkom studenog) računajte da bi odnosi s drugima, brakovi i veze mogli biti dio cijele ove priče. Neki događaji odvijat će se izvan kontrole, utjecat će na vaš odnos i promijeniti ga, promijeniti vaš pogled na stvari. Ukoliko je vaša veza opterećena problemima iz prošlosti, sada ih imate priliku riješiti. Ako u tome ne uspijete, vjerojatno ćete shvatiti kako je vrijeme da krenete dalje.

Ovim energijama najviše će biti podložni Strijelci rođeni par dana prije i poslije 16. prosinca, Ribe rođene oko 15. ožujka, Djevice rođene oko 17. rujna te Blizanci rođeni oko 15. lipnja. Osjetit će ga svi koji oko 24 stupnja imaju podznak u tim znakovima ili neki planet.