Kad život zatvori vrata, postoji razlog!

Jupiter je planet ekspanzije, vjere, smisla, istine, uspjeha i sreće. Uz njega se u astrologiji povezuju lijepi doživljaji, no što se događa kada ovaj nebeski vjesnik pozitivnih prilika krene unatrag? A krenut će u petak, 9.3..

Kad govorimo o retrogradnom kretanju planeta, redovito je riječ o vraćanju na nešto, o ponovnom povezivanju s nečim ili nekim iz prošlosti. Riječ je o usvajanju novih informacija i uvida kako bismo dobili potpuniju sliku o onome što nas zanima. Život je danas suviše brz, mnogo toga nam promiče, mnogo toga shvatimo olako ili doživimo površno, nekad i ne vidimo, i zato su retrogradna kretanja planeta izvrsna stvar. Povratkom unatrag možemo otkriti nešto novo, obnoviti staro, pronaći izgubljeno, nadoknaditi propušteno.

Život nije isključivo crn, niti bijel. Tako je i u astrologiji, ništa nije iznimno dobro, niti je katastrofalno loše. Bitno je samo kako pristupate onome što se događa. Ne padajte na senzacionalističke napise u astrološkim predviđanjima koji viču oprez, prijetnja, čuvajte se, a osobito su česti kada Merkur krene retrogradno, što će se uskoro i dogoditi (26.3.).

Retrogradno kretanje Jupitera u Škorpionu nametnut će neka od sljedećih pitanja…

Koje prepreke trebam otkloniti na putu ispunjenja svojih želja i ambicija?

Zašto nisam sretan/sretna?

Je li seks u odnosu dovoljan ili trebam nešto dublje, intimnije?

Mogu li sam/sama ili mi treba tuđa pomoć?

Što je istina?

Koja je svrha?

Pojavit će se povremena stanja dezorijentiranosti koja će biti vezana uz pitanja obrazovanja, vjere, inozemstva, odnosa s rodbinom bračnog partnera i udaljenim osobama, manjom entuzijazma i dobrih prilika.

Potrebno je shvatiti da nas sada ne mogu usrećiti drugi, rjeđe možemo računati na tuđu pomoć. Ovo je vrijeme kada bi se trebali više oslanjati na vlastite resurse i mogućnosti, shvatiti da sreća nije cilj, već naša kreacija, onaj osjećaj koji stvaramo sami iz dana u dan.

Ključna riječ je strpljenje. Razdoblja tišine, dani u kojima poduzete aktivnosti ne donose rezultate treba shvatiti kao vrijeme velikog pospremanja koje podrazumijeva suočavanje s onim situacijama, odnosima, osobama koje nas ograničavaju ili nas navode na pogrešan put. Usmjerite energiju na njihovo otklanjanje.

Budućnost je maglovita, perspektive su neizvjesne, kao da teže možemo vidjeti širu sliku, odnosno predvidjeti kako bi se neka situacija mogla odvijati u neposrednoj budućnosti. Zato je potrebno koračati iz dana u dan. Odustati na neko vrijeme od provedbe krupnih planova. Sada je vrijeme za planiranje, osmišljavanje i usvajanje novih znanja.

Budite u kontaktu sa svojom istinom, kakva god ona bila u ovom trenutku. Sve što osjećate, mislite, doživljavate to je sada vaša istina. No nemojte olako prijeći preko nje. Provjerite podržava li vas ta istina. Prihvatite ono što jest jer je tu, u vama i pred vama, a tek potom procijenite ide li vam to u prilog ili vam pak odmaže.

Retrogradan Jupiter nas češće može suočiti s pohlepom, ekstravagantnim ponašanjem, rasipnošću, ovisnostima, neznanjem, pa i fanatizmom. On nas suočava sa svime što zaustavlja naš osobni rast i usidrava nas u uvjerenja – nemam dovoljno, nemam potrebno znanje za to, ovo nema smisla… Promijeni to i prestani sabotirati samog sebe!

Odustanite od svih rizičnih investicija, spekulacija, kockanja, posuđivanja velikih novčanih iznosa, oslanjanja na resurse drugih ljudi. Posuđeno moramo vratiti. Neplaćeno moramo platiti. A nitko nam ne može toliko pomoći koliko mi možemo sami sebi.

Iako se Jupiterovo kretanje neće tako intenzivno osjetiti kao što je to slučaj kod retrogradnog kretanja Merkura, Marsa ili Venere, ipak osluškujte poruke života. Primjerice ako vam nešto trenutno ne polazi za rukom, nemojte forsirati. Poradite malo na tome što želite ostvariti, razmislite još jednom, sigurno ćete doći do nekih korisnih informacija i uvida koji će vam olakšati ispunjenje i realizaciju u budućnosti.

I na kraju….

Život će vam dati upravo ono iskustvo koje najviše podržava evoluciju vaše svijesti. Kako znaš da je to iskustvo ono koje ti je potrebno? Znat ćeš po tome što je to iskustvo ono koje imaš u ovom trenutku.   Eckhart Tolle