Mars i južni čvor – što mi govori prošlost?

U idućih nekoliko dana na snazi je bliski kontakt između Marsa i južnog čvora koji smo već ‘proživjeli’ u prošlom mjesecu, a koji se sada ponavlja jer se Mars kreće retrogradno. Isti taj aspekt ponovit će se još jednom, u razdoblju od 24. do 29. rujna.

Ovo nije jednostavan i lagan aspekt. Južni čvor je mjesto prošlosti, karme, tu idemo linijom manjeg otpora. Nasuprot njega nalazi se sjeverni čvor i tu su naši potencijali, često i snovi, područje naše ovoživotne misije. Želimo li napredovati potrebno je iskoraknuti iz mjesta prividne sigurnosti (južni čvor) i otvoriti vrata svog životnog ostvarenja (sjeverni čvor).

Konjunkcija između Marsa i južnog čvora u Vodenjaku ima taj sudbinski, karmički pečat. Karma je područje u koje se vraćamo kako bismo nešto odradili, iskusili, doživjeli, a što je bitno za nas i naš osobni razvoj.

Sada je jako važno znati odabrati svoje bitke. Umjesto da se involvirate u priču koja nije vaša i gubite energiju na ljude ili okolnosti koje ionako neće doprinijeti kvaliteti vašeg života, mudrije se koncentrirati na bitno, štedjeti energiju koje ionako nemamo previše (ipak je Mars retrogradan) i fokusirati je na cilj koji nam čini dobro.

Postoji ta neka sudbinska nit koja nas sve povezuje. Naši životi su isprepleteni i umreženi. Tu smo da bismo jedni drugima reflektirati ono što je bitno za naš život. Često se ljutimo jedni na druge, svađamo, zlobno komentiramo tuđe postupke, no dobro je zastati i zapitati se – zašto nas to toliko pogađa? Postoji li nešto u nama s čime nemamo mir i što nas ljuti, a nismo se s tim spremni suočiti, pa krivca tražimo izvan sebe?

Budući da Mars u Vodenjaku reprezentira kolektivnu snagu, grupu, tim, prijateljske odnose, lako je moguće da ovaj aspekt probudi neke nove uvide i na tim poljima. Kako se povezati s drugima? Kako oprostiti? Kako nadići vlastite slabosti i priznati drugome da je možda bio u pravu ili da nam je priuštio neugodno iskustvo koje nas je osvijestilo?

Na ljubavnom planu, može doći do dramatiziranja, preuveličavanja i u pozitivnom i u negativnom smislu. Stojimo izvan kruga, bojimo se zakoraknuti unutra jer bi to od nas moglo zahtijevati odgovornost i pouzdanost na koje trenutno nismo spremni. Pa idemo korak naprijed, dva unatrag. Okolišamo. Bi li ili ne bi? Možda nas i plaši bliskost, pravo intimno povezivanje. Ljubomora, dramatiziranje, sve te jake emocije mogu dati na značaju odnosu koji se odvija, možda i stvoriti dojam da on negdje ide, no pitanje je li tome doista tako? Ako ste trenutno u nekom odnosu i smatrate da vam se događa nešto značajno, dobro je pogledati u svoju prošlost i zapitati se, ponavljate li iste obrasce, obrasce koji vas nisu doveli nikud?

Nasuprot Marsa i Južnog čvora nalazi se sjeverni čvor u Lavu koji nas potiče da se povežemo sa svojim samopoštovanjem, svojim srcem, strastima, prevaziđemo ego i djelujemo iz pozicije vlastitog integriteta. Pritom pustite sve one izgovore zbog kojih prstom upirete u nepovoljne okolnosti ili ljude koji vas u tome sprečavaju. Vrijeme je da shvatite kako je moguće, unatoč svemu.

 

Photo by Emily Valletta on Unsplash