Mars/Saturn – prepoznajte svoje strahove

Mars koji se kreće prostorima Raka uskoro ulazi u aspekt opozicije sa Saturnom (14.6.), potom i s Plutonom (20.6.).

Iako već sada donekle možemo osjetiti njihove suprotstavljene energije, egzaktni aspekti odvijat će se u navedenim datumima u kojima će najviše doći do izražaja. Marsov aspekt s Plutonom, opisat ću u narednim danima, a sada idemo vidjeti kako izaći na kraj s njegovim ‘neprijateljem’ Saturnom.

Mars u izazovnom aspektu sa Saturnom može dovesti do blokada i zastoja u djelovanju. Možda sami zastajkujemo iz straha i nesigurnosti, a nekad nas u tome zaustave vanjske okolnosti.

Budući da je riječ o bojažljivom Marsu koji ne zna otvoreno i spontano izražavati ljutnju, već takve osjećaje posprema u sebe, moguća je neka vrsta povlačenja od direktnog sukoba, ne zauzimamo se za sebe, imamo dojam da postoji netko iznad nas koji nam krade energiju i govori nam što trebamo činiti.

Frustracija i ljutnja mogu doći zbog neispunjenih želja, kao i zbog nemogućnosti da ostvarimo ono što smo naumili.

Možda ćemo se osjećati neadekvatno i nedoraslo situaciji, kritični smo prema sebi i drugima, previsoko si postavljamo ljestvicu, pa ako pogriješimo ili ne uspijemo, osuđujemo sami sebe. Budimo nježniji prema sebi, poštujmo granice vlastitih mogućnosti. One su nekad više, nekad manje. Nismo i ne možemo uvijek biti na visini zadatka.

Energija može biti zablokirana. Možda ćete se osjećati oslabljeno ili na udaru nekih zbivanja s kojima se neće znati nositi. I to je u redu. Prihvatite ono što se događa. Budete li imali dojam da su vam ruke ‘svezane’, pričekajte povoljniji trenutak za djelovanje.

Ovo je energija koja može donijeti zavist, mržnju, ljubomoru, pasivnu-agresiju.

Promatrajte što se odvija na polju karijere, obitelji, doma, odnosa s roditeljima i poslovnim autoritetima.

Pripazite na zdravlje, osobito na trbuh, pluća, koljena, zglobove, kosti.

Odnosi s autoritetima mogu biti osjetljiva tema, isto kao i pitanje preuzimanja odgovornosti. Bježimo li od nje, negiramo li ono što se događa, ili smo spremni prihvatiti svoj dio odgovornosti? Vjerujemo li sebi i možemo li biti sami svoj autoritet ili dopuštamo drugima da vrše prejak utjecaj na nas?

U isto vrijeme, točnije dva dana ranije (12.6.) Mars se susreće sa sjevernim Mjesečevim čvorom, na 17 stupnju Raka. Očito postajemo svjesni nekog potencijala, novih mogućnosti, prilike za rast, no da bismo krenuli prema naprijed dobro je vidjeti što možemo otpustiti, riješiti, a vezano je uz neka iskustva iz prošlosti ili jednu osobu s kojom imamo neraščišćene račune.

Kako najbolje iskoristiti ovaj aspekt?

– djelujte strpljivo, disciplinirano

– krećite se unatoč strahu; čega ili koga se bojite?

– prepoznajte vlastite nesigurnosti

– imate li previše tereta na svojim leđima, otpustite ih

– prihvatite trenutne mogućnosti i ne budite strogi prema sebi

– usudite se, oslobodite se okova koji vas onemogućuju u kretanju

– prepoznajte što ste dobili u naslijeđe od obiteljskih autoriteta, osobito od oca. Koja uvjerenja ste pokupili? Što vam govori glas u glavi, vaš unutarnji roditelj?

– osjećate li se zapeto ili zakočeno, prakticirajte kretanje, pojačanu fizičku aktivnosti

– prepoznajte novu priliku, mogućnost i vidite što vas koči u njezinom ostvarenju

Ovaj će aspekt najviše osjetiti Rakovi, Jarci, Ovnovi i Vage, kao i oni koji imaju Podznak u tim znakovima. Opozicija se odvija na 18 stupnju, pa ako ste rođeni u danima oko 10. u mjesecu i pripadate gornjoj grupi znakova, više ćete osjetiti energiju ovog aspekta.

Sretno!

 

Fotografija StockSnap