Neptunova priča o jednom završetku

Neptun se smješta na posljednji stupanj Riba. Osjećaj kraja. Pred zidom. Ne ide dalje. U kojem smjeru uopće dalje? Takva situacija može stvoriti osjećaj frustracije, možda i nemoći, ali i velikog olakšanja jer nešto možemo otpustiti.

Ovaj utjecaj bit će aktivan 3. svibnja do 3. rujna ove godine, potom još dvaput između 3. i 30. ožujka 2025., te posljednji put od 22. listopada 2025. do 26. siječnja 2026.-e. Potom konačno prelazi u znak Ovna.

Planet smješten na posljednjem stupnju znaka nije najugodniji za iznijeti, osobito ako ga imate u natalnom horoskopu. Uvijek je potrebna dodatna samoregulacija emocija jer postoji sklonost dvoumljenja, a potom ishitrenih reakcija. U tranzitu dio je onog životnog ciklusa u kojem se svode računi.

Nešto se mora dovršiti, naučiti, usvojiti, sjesti na svoje mjesto da bismo kvalitetnije iskoristili ono što dolazi. Ali taj završetak nije trenutačan, on se odvija korak po korak, potrebno je vrijeme da stvari sjednu na svoje mjesto. Da se sve posloži prije novog početka.

Javlja se osjećaj hitnosti, sad iili nikad. Pa ako ne uspijemo, osjećamo se prazno, razočarano, možda i nemoćno.

Nešto blijedi, nestaje, zatvara se, gubi na važnosti…

Neptun je prvi put ušao u znak Riba u travnju 2011. i potaknuo nas na duhovni preporod. Kroz dugih 13 godina mogli smo shvatiti koliko smo svi povezani nevidljivim nitima, kako postoji nešto veće od nas, nešto što možda ne možemo opipati i vidjeti, ali možemo osjetiti i doživjeti. Učio nas je kako se oslanjati na svoju intuiciju. Izbacio je na površinu osjećaj krivnje, bijeg od stvarnosti, uzaludnog žrtvovanja, zavaravanja, iluzija i odricanja. Pomogao nam je na djelu vidjeti da se dobro dobrim vraća. Ukazao nam je na važnost empatije. Uputio nas je na potragu za unutarnjim mirom, pozicije s koje možemo bolje vidjeti i čuti.

I sada sve to dolazi na pregled. Gdje smo očekivali nerealno? Jesmo li gledali na život kroz ružičaste naočale? Od čega bježimo, s čim se ne možemo suočiti? Gdje lažemo sebe i druge? Jesmo li činili iz krivnje i nesebično se žrtvovali, a možda uzalud. Vrijeme iluzija i fantazija privodi se kraju. Otvaramo oči. Vidimo svoj posao, vidimo svoj odnos, roditeljsku ulogu, prijateljstvo, vidimo sebe u svemu tome i shvaćamo da u nekim okolnostima ne možemo dalje na isti način.

I evo nas pri kraju jednog puta. Stojimo tu i razmišljamo što dalje. Negdje smo između starog i novog. Još ne znamo što slijedi iza. I ne trebamo znati. Sve što će se događati ima smisla jer nam pokazuje, otvara oči. Bit je u shvaćanju, ne u ostvarenju. Zato ako imate problema u nekom području života i prati vas osjećaj da ste zapeli, ako ne ide prema naprijed, nemojte forsirati. Isplačite se, progovorite o onome što vas muči.

Baš tu gdje jeste nešto trebate naučiti i bolje posložiti. Pronaći mir s onim što jest. A tek potom počet će se otvarati novi put.

A kako će ovaj utjecaj djelovati na vas, ovisi puno o mjestu u vašem osobnom horoskopu na koje Neptun ima utjecaj.

Photo by Frank Albrecht on Unsplash