Retrogradna Venera (4.3.-15.4.)

Ljubavni odnosi na popravnom ispitu

Planet koji u horoskopu predstavlja ljubav, odnose, novac, osjećaj osobne vrijednosti i žene, iduće će subote krenuti retrogradno. Kao da ćemo utonuti u neki privid, san. Osjetit ćemo usamljenost, ranjivost, pomanjkanje interesa za drugu stranu ili ćemo se pak sami morati suočiti s partnerovom nezainteresiranošću. Povlačimo se s ljubavne scene, više promatramo, očekujemo, manje djelujemo. Dok neki čeznu još intenzivnije za izgubljenim u prošlosti, drugi detaljno analiziraju partnera i vezu u kojoj se nalaze.

Treba nam vremena kako bismo shvatili kuda odnos ide. Pojavit će se i nezadovoljstvo. Manje pokazujemo osjećaje, pojavljuje se strah od odbijanja, povrede i razočaranja. Bojimo se i odustajemo od borbe. Skloniji smo zakulisnim potezima, ljubomori, istraživanju, kopanju po njegovom/njezinom mobitelu ili mailu kako bismo pronašli dokaz kojim ćemo opravdati svoj strah, ne računajući na to da je on možda posljedica naše nesigurnosti, a ne realnosti. Nespremni smo partneru reći istinu u lice. Bojimo se gubitka. Kalkuliramo.

Izjavi li vam netko u narednim danima ljubav, budite oprezni i promišljeni. Ne uzimajte izrečeno zdravo za gotovo. Možda će te riječi biti posljedica privremenog zanosa, seksualne žudnje, a ne onoga što stvarno nosi u srcu.

Sada se lako gubi entuzijazam voljenja. Više vidimo mane i nedostatke nego prednosti. No i to je ponekad neophodno kako bismo se suočili sa svim onim aspektima odnosa pred kojima smo u posljednje vrijeme zatvarali oči.

Mogli bismo izgubiti samopouzdanje, misliti da nismo dorasli intimnoj situaciji u kojoj se nalazimo, igrati igrice, manipulirati partnerom kako bismo privukli njegovu pažnju, povratili ljubav koja nam izmiče iz ruku. No igrice će imati halo- efekt. Možda će vam se činiti da u prvi tren postižete cilj, no vrlo brzo ćete shvatiti da ste opet na početku. Ne možemo utjecati na to hoće li nas netko voljeti i biti s nama. Možemo utjecati na vlastiti doživljaj situacije u kojoj ćemo se naći. Ponekad je nužno prihvatiti i suočiti se s onim čega se najviše bojimo jer upravo tu počinje put pozitivne promjene.

Ovo je odlično vrijeme kako bismo revidirali svoj odnos s partnerom, shvatili je li vrijedan daljnjeg truda ili je vrijeme da svatko krene svojim putem. Nemojte žuriti s odlukom. Dajte si vremena. Što će vam um biti mirniji, a emocije uravnoteženije, to će odluka biti ispravnija.

S retrogradnom Venerom prisjećamo se prošlosti, bivših ljubavi. Neki bi mogli obnoviti odnos iz prošlosti i nadati se da će ovaj put biti drukčije, no nada će biti bliža iluziji nego stvarnosti. Naime svi odnosi koji započnu pod retrogradnim kretanjem ovog planeta imaju kratki vijek trajanja i uglavnom dožive svoj kraj kad Venera započne direktno kretanje. Slično je i s vezama koje u se ovom razdoblju prekinu. Kroz neko vrijeme doći će do ponovnog susreta, možda i zbližavanja. Budite strpljivi. Iskoristite to vrijeme kako biste shvatili što uistinu želite, odnosno što je najbolje za vas. Nemojte slati poruke, zvati, dajte sebi i drugoj strani više prostora za razmišljanje i svojevrsno osjećajno resetiranje.

I na kraju ovaj astrološki fenomen nije nužno negativan. Iskoristite li ga pametno, prihvaćanjem svih iskustava i lekcija, koje vam dolaze ususret, profitirat ćete. Zajedno s partnerom sada možete iscijeliti neke bolne točke odnosa, arhivirati prošlost, povratiti izgubljeno povjerenje i naći se na novom početku. Sretno!