Retrogradna Venera – a gdje je ljubav?

U srijedu 13. svibnja Venera, planet ljubavi, odnosa i novca započinje svoje retrogradno kretanje znakom Blizanaca koje će trajati do 25. lipnja.

Posljednji put Venera je bila retrogradna u Blizancima 2004., a zanimljivo je da se taj tranzit poklapa s predstojećim, odvijao se od 17.svibnja. do 29.lipnja.. Možda je bilo davno ali ako imate ikakvih sjećanja na to razdoblje, moglo bi vam mnogo otkriti o retrogradnom ciklusu koji je pred nama i što on znači za vas.

Kada Venera krene unatrag dolazi do svojevrsne emocionalne distance, preispitivanja, straha. Imamo dojam da smo zapeli u nekoj situaciji i ne znamo kako se iz nje izvući. Kuda i kako dalje?

Ako ste u vezi ili braku, činit će se da gubite volju i motivaciju za suradnju i intimnost. Kao da ponestaje bliskosti i otvorenosti za primanje i davanje ljubavi. Pojavljuju se sumnje. Voli li me on/ona? Postoji li netko drugi? Što se događa?

Možda nećete biti svjesni, ali i sami ćete biti oprezniji i distanciraniji. U odnosu su dvije strane i obje strane sudjeluju u kreiranju događaja u tom polju.

Budući da je Venera u Blizancima, a Merkur je vladar te ‘situacije’, obratite više pozornosti što se događa na polju komunikacije. Moguće je da neki odgovori na postavljena pitanja izostanu ili dođu kasnije, ili da vas poruke stave u sivu zonu. Puno je upitnika iznad glave. Što misliti, što reći, kako postupiti?

Planovi se mogu češće mijenjati, ili se jedno kaže, a drugo radi. Kao da nedostaje kontinuiteta i dosljednosti. Nedostaje i povjerenja.

Budući da će u sve biti upleten i Neptun, računajte na zablude i iluzije.

Izbjegavajte tračeve, pretpostavke, a informacijama ne bi trebalo povjerovati na prvu.

Bit će mnogo zbunjujućih i nedorečenih, do kraja neriješenih situacija.

Razdoblje dok se Venera kreće unatrag nije povoljno za započinjanje novih odnosa, za potpisivanje ugovora i kupovinu luksuznih i odjevnih predmeta. Sve što je započeto imat će kratki rok trajanja, ili do kraja njezinog retrogradnog kretanja ili do izlaska iz sjene, što će biti 29. srpnja.

I koliko god se osjećali izgubljeno, čekali poruku koja ne dolazi, očekivali susret koji izostaje, nemojte ništa forsirati. Sada je dobro vrijeme za promatranje, prikupljanje informacija i uvida koji će vam pomoći da jasnije vidite situaciju koja vas zanima.

Misli lutaju prema prošlosti.

Sjećanja…

Moguće je da se nekima pojavi i bivša ljubav. Evo je niotkuda, odjednom, s porukom. Možda je to poziv za vas da vidite kako ste s tim odnosom. Jeste li oprostili sve što ste imali? Ima li ljutnje, zamjeranja? Sve što je ostalo nedovršeno na polju odnosa, sada je dobro bolje shvatiti ili dovršiti.

Najgore nam je vući repove za sobom. Gurati pod tepih. Praviti se da ne postoji. I onda se čudimo zašto nam se stalno ponavljaju iste ili slične situacije?

Niste sigurni, nemojte odlučivati, niti djelovati.

Zbunjeni ste, budite strpljivi i pričekajte, s vremenom će se sve razjasniti.

Obećanja se ne ispunjavaju, puno riječi, premalo djela – ne miriše na dobro.

Čuvajte se manipulacija, laži, tajni, iluzija. Ne spašavajte one koji se ne daju spasiti. Ne nasjedajte na slatkorječive osobe koje se rado predstavljaju kao žrtve.

Sada je lako zavarati samog sebe, ali i druge.

I ovo razdoblje ne treba svesti na potragu za ljubavlju, već na otkrivanje blokada unutar nas koji nas sprečavaju da živimo ljubav i odnos kakav bismo željeli.

Što je za vas ljubav?

Kakav odnos želite živjeti?

Jeste li iskreni prema sebi i drugima?

Koji je vaš najveći strah vezano uz ljubav?

Popravite, poboljšajte trusna mjesta u vašem odnosu.

I promijenite, osnažite u sebi ona slaba mjesta koja vam otežavaju put do ostvarenja kvalitetne veze.

Samo strpljivo i sretno!

Svjesnost i introspektivnost otvaraju nove prozore.