Retrogradni Merkur – osvrt unatrag i novi uvid

U ranim jutarnjim satima 26. srpnja Merkur će krenuti retrogradno. I on se pridružuje Marsu, Saturnu, Neptunu i Plutonu koji se već neko vrijeme ‘osvrću iza ramena’. Merkur će to činiti do 19. kolovoza.

Poznato je što retrogradno kretanje Merkura donosi. Ona standardna upozorenja tipa pripremite se za odgode, kašnjenja, nesporazume u komunikaciji, gubljenje ili zametanje predmeta, zaboravnost, kvarove ili manje štete, već svi dobro znaju.

Nemojte suviše ozbiljno uzimati neke dogovore, planove, obećanja – mnogo toga se može izjaloviti.

Merkur se kreće u znaku Lava i to njegovoj retrogradnosti daje novu simboliku. Posrijedi su riječi koje se govore srcem i iz srca. Smijemo li progovoriti? Koje su posljedice i odgovornosti nakon što one budu izgovorene? Smeta li mi ponos? Brani li mi ego? Smijemo li naglas izgovoriti ono što nam srce šapuće na uho?

Vraćaju nam se neke situacije iz prošlosti koje mogu biti vezane uz djecu, prijatelje, zaljubljenost. Možda se moramo distancirati od tih situacija kako bismo ih vidjeli uistinu, razumjeli, ispravno protumačili. Možda se moramo odmaknuti od jedne osobe, povući iz jednog odnosa da bismo bolje shvatili ono što je na stvari.

Osjetljiviji smo. Više introspektivni, zadubljeni u vlastite misli.

Primjećujemo stvari koje su nam prije promicale.

Novi uvidi potiču nas da preispitamo tu priču, procijenimo, oblikujemo iznova, zauzmemo novi pristup.

I upravo je tu snaga retrogradnih planeta. Primoravaju nas na usporavanje i suočavanje.

Omogućuju nam da se vratimo na neka zbivanja u prošlosti koje nismo do kraja arhivirali i pospremimo ih na svoje mjesto. U tome vam mogu pomoći i susreti s ljudima iz prošlosti, misli koje vas vraćaju unatrag, prisjećanja.

Dovršavanje je ključna riječ koja opisuje snagu Merkura i ostalih retrogradnih planeta. Često se to odvija u ciklusima. Nismo uvijek u mogućnosti staviti točku iza nekih poglavlja svog života, nismo spremni za to iz raznih razloga. Zato se s vremenskim odmakom vraćamo u ta iskustva. Sada ih možemo bolje vidjeti, razumjeti, imamo više jasnoće i mira te ih privesti kraju. To vam je kao da već mjesecima slažete puzzle i ne možete pronaći onaj zadnji, odgovarajući komadić da bi slika bila potpuna. Danima ga tražite, nema ga. I potom ga pronađete potpuno neočekivano i na neobičnom mjestu. Stavite ga na njegovo mjesto i slika je potpuna, dovršena.

Kao što će biti potpuno jedno vaše iskustvo ili namjera kojom se bavite već neko vrijeme.

Merkurov iskorak unatrag prethodit će pomrčini Mjeseca u Vodenjaku koja će se dogoditi dan kasnije, 27. srpnja.

Posebnu pozornost obratite na dan 2. rujna kada će se Merkur naći na stupnju s kojeg je krenuo retrogradno. Dani oko tog datuma bit će ključni za rješavanje teme koja će vam biti u fokusu do 19. kolovoza.

Neobično neko ljeto.

Zapravo cijela godina je energetski vrlo intenzivna. Kao da ne dopušta predahnuti.

Čuvajte energiju, budite strpljivi i sretno!

 

Photo by 🐣 Luca Iaconelli 🦊 on Unsplash