Retrogradni Merkur u Vagi – o čemu šutimo, a trebali bi pričati?

Na dan punog Mjeseca u Ribama, 10. rujna, Merkur će stati na 8′ Vage, a potom krenuti unatrag sve do 2. listopada.

Možda ste već osjetili i primijetili senzacije ovog kretanja.

Nešto se usporava.

Neki čudan nemir.

Kvarovi, odgode, kašnjenja, sitne komplikacije.

No retrogradno kretanje Merkura je mnogo više od toga. Budući da će boraviti u znaku Vage, pažnja će nam biti usmjerena na naše odnose. Postaje važno kako komuniciramo s drugima, što razmišljamo o vezanostima koje imamo s drugima te koje informacije dobivamo iz vanjskog svijeta i što to znači za nas.

Usporavanje nam pomaže da bolje vidimo, bolje čujemo i osjetimo. Nešto što je skriveno ili potisnuto izaći će na svjetlo dana. Shvatit ćemo. Potom će nam biti lakše odlučiti.

Uvijek je tu i neka nedovršena priča iz prošlosti. Kao da se treba zavrtjeti još jedan krug iskustva kako bi se konačno i u miru priča posložila.

Zato se nemojte iznenaditi ako primite poruku ili poziv od osobe koju niste dugo vidjeli ni čuli.

Ovo nije osobito dobro vrijeme za nove početke. Ne očekujte previše od osoba koje vam sada prilaze i nešto vam nude. Zapravo, pričekajte neko vrijeme kako biste vidjeli kuda to sve ide i je li to dobro za vas…

Što to želite reći, a ne usuđujete se?

Što želite pitati, a strahujete od reakcije druge strane?

Što vas i tko vas čini nesigurnim i zbunjenim?

Stavlja li vas netko na čekanje, poigrava li se s vama, šalje vam zbunjujuće signale?

I nije toliko bitno što drugi radi, čini ili misli. Bitno je da shvatimo kako se mi osjećamo s tim i da se na takvim mjestima zauzmemo za sebe.

Budite strpljivi. Sve će se razjasniti. Sjest će na svoje mjesto unatoč tome što vam se sada čini da je sve nekako neizvjesno ili zbrkano.

Provjeravajte jesu li vaši upiti došli na pravu adresu. Pazite da jednim klikom ne pošaljete poruku u krivom smjeru.

Možete li se prisjetiti što se odvijalo u razdoblju od 27. rujna do 18. listopada prošle godine kada je Merkur  također bio retrogradan u znaku Vage? Moguće je da se nadolazeća zbivanja ‘naslone’ na iskustva koja ste tada proživjeli.

Merkur će se privremeno vratiti u znak Djevice od 23. rujna do 10. listopada. Nešto se liječi, iscjeljuje, kao da možemo naslutiti dah novog početka i novi put pred nama. Opraštanje može pomoći da se u miru odmaknemo od loših iskustava iz svoje prošlosti.

2. listopada ciklus se privodi kraju, a 17. listopada, kada se Merkur vrati na poziciju s koje je krenuo unatrag, sve što je ostalo nerazjašnjeno, napokon dobiva svoje odgovore. U isto to vrijeme Saturn će biti u kvadratu s Uranom, pa možemo očekivati suočavanje prošlosti i budućnosti. Pitanje je – kojim putem dalje želite ići?

Photo by Lucian Andrei on Unsplash