Retrogradni Saturn – što iz prošlosti utječe na nas?

Saturn 29. lipnja kreće unatrag s 19′ Riba. Njegovo retrogradno kretanje trajat će do 15. studenog ove godine kada će s 12′ Riba okrenuti prema naprijed.

Što očekivati u narednih nekoliko mjeseci?

U danima kada ovaj planet kreće retrogradno, imamo dojam da nam se na ramena slijeva veći obim odgovornosti. Teže nam je vidjeti cilj, svrhu, pa se i motivacija za djelovanje može privremeno smanjiti.

Trebat će nam malo vremena da se priviknemo na to novo stanje.

Možda ne ide prema naprijed onom snagom i kvalitetom kojom bismo to željeli. Ovaj period više je ‘zamišljen’ kao  procjena ostvarenog, prilika da nešto popravimo, revidiramo, ažuriramo, napravimo potez unatrag kako bismo namirili nešto što je ostalo u prošlosti, ali još uvijek prodire u naše misli i moguće djeluje i na naše ponašanje.

Ovaj Saturn mogao bi nas vratiti na zbivanja koja smo proživjeli od ožujka ove godine. Ako nešto nije dobro viđeno, nije riješeno, o čemu god da je riječ, imamo sjajnu priliku stvarima, ljudima i događajima iz naše prošlosti dati mjesto koje im pripada.

Kada nešto nije podmireno, a ostalo je u prošlosti, ima utjecaja na nas danas. Nekad nam uzima energiju, podriva nas, saplićemo se, imamo osjećaj da smo zaglavljeni. Duhovi prošlosti.

Svaki retrogradni planet, pa i Saturn usporava kako bismo bolje vidjeli. Omogućuje nam da složimo razbacane dijelove iskustva u cjelovitu sliku. I bez obzira na moguće odgode i kašnjenja, ovo je pravi trenutak da nadoknadimo izgubljeno, ispravimo pogrešno, ostavimo iza sebe ono što više nema smisao i svrhu te nešto poboljšamo.

Isto tako tražimo novi pristup načinu na koji se odmaramo, kako rješavamo zastoje i kako se nosimo s njima. Nekad se možemo osjećati kao da smo u čekaonici ispred vrata na kojima piše ŽIVOT. Ali i ta čekaonica možda ima svoju ulogu.

Svaki događaj u našem životu, pa tako i u Svemiru ima svoju svrhu. Idemo riješiti ono zbog čega se osjećamo zaglavljeni, uzrok našeg straha, utjecaj prošlosti na sadašnjost.

Teme koje će za vas biti značajne ovise i u kojoj kući vašeg osobnog horoskopa Saturn vodi igru.

Podznak Ovan: revizija planova i ciljeva; osjećaj da ne ide po planu, da treba malo pričekati, neki planovi ne prolaze; odmorite i prikupite energiju za dalje; odgovornost i briga za druge.

Podznak Bik: odnosi s prijateljima, netko iz prošlosti opet ulazi u vaš život; vidjeti na koji način ostvarujete svoje planove, gdje se sabotirate ili samima sebi otežavate; odnos s drugim djetetom.

Podznak Blizanci: gdje i kako dalje po pitanju karijere; odnosi s nadređenim osobama i autoritetima; neka ostvarenja zastajkuju, nešto što je bilo sada više nema vrijednosti.

Podznak Rak: pitanja vezana uz studij i obrazovanje dobivaju na važnosti; ono što bude prekinuto ne mora biti konačno; dobro je razmisliti gdje vidite sebe dalje; odnos s partnerovom rodbinom.

Podznak Lav: vrijeme je da pogledate u svoje strahove zbog kojih možda imate problem s bliskosti i zaljubljivanjem; vrijeme je da nešto iscijelite, otpustite i odnesete na reciklažno dvorište u prenesenom značenju.

Podznak Djevica: u fokusu su vaši odnosi, kako partnerski, tako i poslovni; možda poželite obnoviti nešto što je davno završeno  ili shvatiti da ste opet na sličnom mjestu kao i prije; nešto treba drukčije.

Podznak Vaga: možda je vrijeme da unesete neke promjene u svoju svakodnevicu, odnosno vidite koje okolnosti otežavaju ispunjenje zamišljenog; više pažnje staviti na fizičko i emocionalno zdravlje, prehranu, zdrav život.

Podznak Škorpion: kakva su vam prijateljstva, kvaliteta društvenog života, ali i odnos s djecom? To su neke od važnijih tema koje vam donosi ovaj Saturn, plus još jednu – gdje možete izraziti svoju kreativnost?

Podznak Strijelac: promjene i zbivanja koja dolaze kroz dom i obitelj imat će prioritet nad ostalim zbivanjima; vaše djetinjstvo, odnos s mamom, odrastanje, ali i danas vaša roditeljska uloga.

Podznak Jarac: odnosi s bliskim rođacima; popravak auta, računala ili mobitela; način na koji komunicirate o onome što vam je bitno – čuju li vas i razumiju; ponavljate ono što ste davno učili ili radili jer vam je potrebno za dalje.

Podznak Vodenjak: financije – vidite što možete bolje isplanirati kako bi vaš financijski život bio uravnotežen i stabilan; razmotrite i koliko te kako vrednujete sami sebe – uzimate li se zdravo za gotovo?

Podznak Ribe: ovo je period kada trebate revidirati odnos kojeg imate sa sobom; jeste li nekad previše strogi i kritični prema sebi? Možda poželite i nešto promijeniti na svom fizičkom izgledu.