Saturn u Jarcu – nove sudbinske lekcije!

Nakon skoro dvije godine njegovog kretanja znakom Strijelca, Saturn se napokon vraća kući, u prostore Jarca koje je njegovo prirodno stanište (20.12.2017.-17.12.2020.). Posljednji put se kretao tim znakom od kraja 1988. do početka 1991., pa se pokušajte prisjetiti što vam se događalo tih godina jer bi se mogle ponovno odmotati neke slične teme.

Svi ćemo osjetiti ovaj tranzit, neko više, netko manje, no sigurno je da dolazi do nekih ključnih zaokreta u našim životima.

Poznat po svojoj prisnoj vezanosti uz vrijeme, granice i ograničenja, Saturn nam omogućuje da spoznamo granice naših mogućnosti, ali i da ih postavimo u odnosu prema drugima kako bismo se zaštitili od razočaranja i bolnih iskustava. Pomaže nam da shvatimo kad je vrijeme da zastanemo i preispitamo ostvareno, prije nego što krenemo dalje. Kada ovaj planet ne bi postojao živjeli bismo bez ograničenja i pravila, kako unutarnjih tako i vanjskih.

Ponosno nosi svoj naziv Gospodar Karme, učeći nas kako je mudro djelovati s pozicija ispravnosti i vlastitih moralnih pravila jer svi loši postupci prije ili kasnije stignu na naplatu. Njegova simbolika odnosi se i na dužnosti, disciplinu, spremnost na preuzimanje odgovornosti za vlastita djela, na stvaranje vrijednosti. Obično sa svojim utjecajem donosi strah i tjeskobu, no često se zaboravlja da su mudrost i zrelost njegove glavne vrline. Iako nas njegov utjecaj ponekad pogodi teškim iskustvima kao što je prekid veze, gubitak drage osobe, to nije uvijek nužan slijed zbivanja. On nam pomaže da rastemo, učimo o sebi i životu te s pravom nosi naziv životni učitelj. Iz našeg života odlazi samo ono što je izgubilo vrijednost i što nas koči u daljnjem razvoju i napretku.

Saturn redovito prizemljuje stvari i događaje i djeluje po principu, požet ćeš ono što si posijao. Ukoliko ste bili lijeni, neodgovorni prema sebi i drugima ili činili neke druge stvari koje su vas ili vaše bliske odnose dovele u tešku situaciju, Saturn će djelovati po principu lekcija. ‘Šalje’ vam događaje koji će vam pokazati neispravnost i štetnost vaših postupaka s ciljem da preispitate sebe i naučite se odgovornom postupanju.

Saturnov utjecaj često nas primorava da tražimo dublji i istinitiji smisao svega što se događa. Zaboravite na slijeganje ramenima, odmahivanje rukom, na ignoriranje svih onih situacija koje vam se često ponavljaju, a vi ih ne rješavate. Vrijeme je da zasučete rukave i prihvatite se posla.

On traži i postavljanje granica. Ne smijete više dopuštati da vas ponašanje nekih osoba ugrožava, da drugima dajete više nego sebi, odnosno da zanemarujete vlastite potrebe.

Često će nas vratiti u prošlost, u neku za nas ključnu situaciju koja je obilježila naše odrastanje ili postupke. Možda ćete morati proraditi svoj odnos prema autoritetima, roditeljima ili se ozbiljno prihvatiti posla kad je posrijedi vaš brak ili ljubavna veza.

Saturn hladi, odvaja, traži racionalan stav i distancira od emocija, a sve kako biste mogli jasnije vidjeti ono što vam se događa. Povezuje se i sa starijom životnom dobi, smrću i ograničenjima.

Saturn upravlja koljenima, kostima, zubima, stopalima, zubima te slezenom i kožom. Taj planet je vladar Jarca i Vodenjaka. Saturn nam daje do znanja kad je vrijeme da se zaustavimo i tjera nas da odrastemo, učeći nas samozatajnosti i odricanju. Uči nas o granicama naših mogućnosti.

Saturn je planet postignuća i ambicije. Njegove boje su crna i siva, dan u tjednu je subota, a metal je olovo. Saturn nam u horoskopu ukazuje na osobine koje su nam potrebne za postizanje životnih uspjeha.

Njegovo kretanje znakom Jarca zahtijeva od nas mudro i učinkovito korištenje vlastitih resursa, naporan rad, realan pogled na život i ambicije, strpljenje, stvaranje reda i strukture u životu. Očekuju nas novi počeci i završeci, na svim poljima, a ponajviše na profesionalnom planu. Odnosi s autoritetima, starijim osobama, ocem, muškarcima postaju važni.

Ponekad će nam nametnuti ograničenja ili nas zadržati u napredovanju, ali samo da bismo shvatili što želimo i koliko smo spremni za to što želimo. Ponekad se ta energija može činiti teško podnošljiva, ali imajte na umu da Saturn uvijek ima najbolje interese za nas, nije tu da kazni, već da poduči.

Neumoljivo nas gura prema naprijed jer želi da postignemo najveći mogući potencijal. U ime toga priuštit će nam i teže udarce i padove jer zna da ćemo iz takvih iskustava izaći jači i odlučniji.

Vaša sudbina

Njegov utjecaj osjetit ćemo svi, a ponajviše rođeni od 1959. do kraja 1961., te oni koji su rođeni u veljači 1988. i oni koji pripadaju godinama rođenja od studenog 1988. do početka veljače 1991. Oni će doživjeti Saturnov povratak, što je obično jedan od snažniji astroloških tranzita koji može radikalno utjecati na promjenu poslovnog ili privatnog smjera.

Najznakovitiji upliv ovaj će utjecaj imati na pripadnike Jarca i Vodenjaka, kao i na sve one osobe kojima Saturn zauzima istaknuto mjesto u natalnoj karti, bilo da se nalazi na podznaku ili u blizini Sunca, kao i za pripadnike kardinalnih znakova Ovna, Vage i Raka.

Ovnovi će biti usmjereni na karijeru, poslovni status, odnosom sa šefom. Uče preuzimati odgovornost za svoje postupke, pokazuju više zanimanja za rad u određenoj grani industrije kao i za privatno poduzetništvo. Mnogi od njih mogli bi razmišljati o promjeni posla i zaokretu u karijeri, osobito ako su duže vrijeme nezadovoljni svojim poslovnim statusom. Dobro je pripremiti se na neka ograničenja i restrikcije.

Bikovi su više upućeni na obrazovanje, putovanja, inozemstvo, izdavaštvo te strane kulture. Očekuje ih zahtjevan proces preispitivanja čvrstih uvjerenja, od nekih će morati odustati, što im neće biti jednostavno. Neki od pripadnika ovog znaka mogli bi razmatrati ulaza u drugi brak ili preseljenje u drugi grad. Saturn im daje stabilnost, racionalnost i sposobnost da ostvare neke dugoročne ciljeve.

Blizanci će se morati pozabaviti osiguranjem, porezom, kreditom, nasljedstvom, kreditnim karticama, investicijama, alimentacijom, odnosno svim onim događajima koji proizlaze iz tih područja, kao i od imovine i novca drugih ljudi. Izvjesno je da će se morati pomiriti s jednim završetkom, staviti točku iza jednog odnosa, posla ili ideje, i krenuti dalje.

Za Rakove ova godina donosi važna razrješenja na relaciji ja – drugi, bilo da je riječ o ljubavnom odnosu, poslovnom partnerstvu ili prijateljskim, rodbinskim  vezama. Samci bi mogli ući u vezu, a oni u dugoj vezi ju raskinuti, osobito ako su nezadovoljni. Bivši partner vam muti vodu, vrijeme je da se emocionalno oprostite od prošlosti. Više pažnje posvetite poslovnoj konkurenciji i ugovorima koje potpisujete.

Lavovima će se u fokusu naći posao, radno mjesto, zaposlenje, odnos sa kolegama i suradnicima, kao i dužnosti i obaveze privatne prirode. Potrebno je više pažnje posvetiti zdravlju te stvaranju kvalitetnije svakodnevice, promijenite neke loše navike, zdravije se hranite, više vježbajte. Nemojte dopustiti da vas dužnosti i obaveze previše iscrpljuju.

Djevice paze na svoj pomladak, vrlo oprezno obnašaju ulogu roditelja i više pažnje posvećuju najmlađim članovima obitelji. Samci bi se mogli zaljubiti u osobu koja će biti mlađa ili starija od njih, a nije isključeno i da se osjete spremni za prihvaćanje roditeljske uloge.

Vage traže sigurnost, osjećaj pripadnosti, neku stabilnu podlogu koja će im ulijevati povjerenje i na kojoj će se osjećati najviše svoji. Najviše događanja očekuje ih na polju doma, stanovanja, nekretnina i obitelji, kao i mjesta gdje su rođeni. Svjedočit će i promjenama u životu svojih roditelja. Mogli bi promijeniti posao ili odustati od nekih poslovnih planova.

Škorpioni se interesiraju za sve što ima veze s medijima, marketingom, trgovinom, pisanjem, bliskim rođacima i obrazovanjem. To će biti područja njihovog dokazivanja. Odnosi s rođacima, kraća putovanja i način na koji razmišljaju bit će važna za njih. Vrijeme je dobro za učenje, pohađanje nekih tečajeva i edukacija.

Strijelci traže način da oplode svoje znanje i iskustvo. Najviše događanja očekuje ih na financijskom planu. Neke prihode na koje su dosad računali, možda više neće biti tako sigurni i izvjesni, pa će tražiti nove načine da oporave ili uzdignu svoju financijsku situaciju. Bilo bi dobro da krenu od sebe i načina na koji se vrednuju. Nisko samopouzdanje donosi im probleme na financijskom polju i obrnuto.

Jarcima će se dogoditi krupnije promjene na poslovnom planu, osobito ako tome streme ili imaju neke ambicije koje žele ostvariti. Osim toga, primorani su učiti na vlastitim pogreškama, sazrijevati, micati one unutarnje blokade koje im otežavaju uspjeh i rast (perfekcionizam, strahovi, stid, neriješena prošlost). Uozbiljit će se, fokusirati energiju na nova postignuća i postati svjesniji mogućeg antagonizma između proteka vremena i ostvarenih postignuća.

Vodenjacima Saturn ‘prebire’ po podsvijesti, neka iskustva iz prošlosti ponovno postaju aktualna, a sve što se događa priprema je za novi ciklus koji će započeti ulaskom Saturna u njihov znak krajem 2020. Da biste ga dočekali spremni očekuje vas veliko pospremanje i čišćenje života Neki odnosi otpadaju, neki poslovi i planovi gube vrijednost. Naučite puštati iz svog života ono što više nema smisao i svrhu za vas, ionako će to biti nemoguće zadržati.

Ribe traže istomišljenike, povezuju se s osobama sličnih profesija, traže neke udruge ili organizacije koje bi im pomogle da lakše ostvare svoje snove. Ovo je važna godina za njihovo prizemljenje, za shvaćanje da realnost nije uvijek ono što oni nose u svojem umu, već da se ona odvija u svakodnevnom životu. Prijateljsko okruženje postat će bogatije za povratak osobe koju su izgubili u prošlosti.

Obratite pozornost – retro Saturn!

U razdobljima od 18.4. do 6. 9. 2018., 30.4. do 18.9. 2019., Saturn će se kretati retrogradno. Riječ je o danima u kojima je poželjno promišljeno preispitati svoja uvjerenja, testirati isplativost poslovnih projekata i biti oprezniji kad su posrijedi dugoročna financijska ulaganja. Sve ono s čime niste zadovoljni u svome životu će se intenzivirati i primorati vas da zasučete rukave i prihvatite se ‘velikog pospremanja’. Preuzimate li osobnu odgovornost za svoj život? Jeste li posvećeni osobama i situacijama u vašem životu koje to zaslužuju, ulažete li dovoljno truda kako biste ostvarili svoje ambicije? Ako je odgovor ‘ne’, očekuju vas krizni trenuci koji će biti savršen pokazatelj što trebate promijeniti kako biste bili sretniji. To su posebna razdoblja introspekcije, povratka u prošlost i odrađivanja nedovršenih poslova, suočavanja s onim što jest.

Pojmovi koji opisuju godinu Saturna

*dominacija, autoriteti, odnos s ocem

*tvrdoglavost, egoizam

*oprez, sigurnost, strahovi, prošlost

*metodičnost, konstruktivnost

*rad, trud

*stabilnost, štednja

*ambicija i težnja prema uspjehu

*preuzimanje odgovornosti

*smisao i svrha onoga što postoji u životu

*kraj i novi početak

*stvaranje vrijednosti