Saturn/južni Mjesečev čvor – karma ili vlastiti izbor?

Ovih će dana Saturn i južni Mjesečev čvor kojem se, isto kao i Saturnu uglavnom pripisuju karmička značenja, boraviti na istom stupnju Jarca.

Nisam pristalica teorija o neminovnosti sudbine, o karmičkom dugu, o ispaštanju koje ide kroz ovaj život zbog negativnih izbora u prethodnom.

No karma, priča o sudbini ima smisla ako ih promatramo kroz prizmu osobnog rasta i razvoja, kroz obrasce ponašanja koji su nam u prošlosti nanijeli mnogo štete i boli. Kada ih osvijestimo i nađemo mir s njima, okrećemo leđa tzv. karmi i krećemo na put stvaranja boljeg života.

Karma nije ništa drugo nego lekcija, iskustvo koje nam pomaže da rastemo i odrastemo.

Karma nije nešto što nam je dano i što ne možemo zaobići, promijeniti ispraviti. Ona je mjesto velikih životnih lekcija i učenja. Svaka osoba u svom horoskopu ima neka mjesta i područja na kojima je ne snalazimo i na kojima češće doživljavamo padove i gubitke. No to ne znači da nam je to dano za cijeli život.

Mi smo svjesna bića i kad shvatimo da posjedujemo tu moć osnaživanja svoje ranjivosti i slabosti, kad shvatimo da život ne upravlja nama, već da ga sami stvaramo, počinje vrlo duboka preobrazba koja može dovesti do rasta i osnaživanja upravo onih slabosti na koje smo se tako često spoticali.

Ovih dana kada se Saturn i južni Mjesečev čvor susreću na istom stupnju Jarca imamo priliku preuzeti odgovornost za sebe i svoj život.

Nemojte biti žrtva okolnosti, nemojte osjećati krivnju ako povučete jasne granice prema drugima.

Umjesto da ponavljamo iste obrasce ponašanja i upadamo u slične zamke, idemo promijeniti sebe na način da donesemo neke odluke kojima prekidamo ‘karmički’ čvor koji smo sami sebi zapetljali.

Primijetite li da se ovih dana u vašem životu nešto raspada, zastanite malo i promotrite što vam ta situacija poručuje.

Opsjedaju li vas opet isti strahovi i nesigurnosti, suočite se s njima. Nemojte bježati od sebe i onoga s čim se je dobro suočiti.

Ako vam opet ista osoba staje na žulj, nije samo do nje, možda je i do vas. Zajedno sudjelujete u toj igri. Osvijestite svoj dio uloga i odgovornosti.

Neke priče i osobe iz prošlosti ulaze ponovno u vaš život kako biste zaokružili priču, ponovili iskustvo, shvatili i napokon stavili točku iza posljednjeg retka tog poglavlja.

Sva iskustva koja doživite narednih dana mogu biti jako poučna. Koja i kakva će to iskustva biti ovisi najviše o poziciji Saturna i čvora u vašem osobnom horoskopu.

Vrijeme je za suočavanje.

A suočavanje s onim što jest te preuzimanje odgovornosti, govori o tome da smo zreli i odrasli.

Raspetljajte gordijski čvor loših odluka i izbora. Neka prošla iskustva ne utječu na sadašnje odabire.

Budite spremni napustiti ono što vas vuče na dno.

Prihvatite ono što vam omogućuje da rastete i razvijate sebe i svoj život kako bi on bio bolje i ugodnije mjesto za boravak.

 

‘Život počinje tamo gdje strah završava’

Osho

Photo by Ravi Roshan on Unsplash