Saturn/Pluton – nešto se ruši ili napušta u ime bolje budućnosti

Kad se dva spora i tako energetski zahtjevna planeta nađu u bliskom odnosu, kao što će to biti ovih dana, sve do 5. travnja, a potom se ponovno susreću u siječnju iduće godine, sigurno je da ćemo se suočiti s nekim situacijama koje će nas potaknuti na korjenite promjene.

Postaje nemoguće zaustaviti ono što se treba srušiti, razgraditi ili otići iz našeg života.

Nešto bi moglo doći svome kraju.

Kao da sudbina dolazi po svoje.

To ne mora nužno dovesti do nekog velikog događaja koji će vas uzdrmati, (iako niti to nije isključeno), može se dogoditi neka unutarnja promjena, uvid, otrežnjenje. Primjerice važna odluka vezana uz posao, odnos koji nam je bitan, o nekom uvjerenju koje nas zaustavlja u napretku.

Saturn je na zlu glasu, onaj koji kažnjava, koji deprimira ili nam donosi životne teškoće. No to je tako samo kad zaglavimo u istim životnim obrascima, kada ne puštamo ono što više nema svrhu, kada stojimo na mjestu i zapomažemo da nam je loše, a ne činimo ništa da bi se pokrenuli s mjesta. E onda nas Saturn stisne nekim težim iskustvom i potakne na akciju. Budimo se, progledamo i suočimo sa stvarnošću. Čistimo život od nepotrebnog, od onoga što nam je davno prestalo biti upotrebljivo. Saturn je također usko povezan s pojmom karme, duhovnim načelom uzroka i posljedice. U kontekstu karme Saturn djeluje kao čuvar nebeskog vremena i neka vrsta vladara koji definira vrijeme u kojem učinci naših prošlih djela dolaze na naplatu.

Pluton je planet transformacije, on usmrćuje nepotrebno, suvišno, teretno i tako čisti prostor u našem životu. On ruši, reformira, preobražava. Omogućuje nam da na zgarištu starog počnemo graditi nešto novo.

Dok se Saturn može promatrati kao nebeski sat, Pluton je sila koja dolazi na vlast kad za to dođe pravo vrijeme.

Što rade Saturn i Pluton u nebeskom spoju?

Zamislite da vam je ormar prepun stvari. Mnoge od tih odjevnih predmeta niste odjenuli godinama. Stoje i zauzimaju mjesto. Nema više mjesta za nove stvari. Guši nas taj osjećaj. Što činimo? Prihvaćamo se generalnog pospremanja, odbacimo ono što nam više ne treba i tako stvorimo prostor za nove stvari.

Tako je i sa životom. Nekad se trebamo prihvatiti generalnog pospremanja. Previše toga zadržavamo u njemu što nam ne treba i više ne služi, postajem nezadovoljni, tjeskobni, frustrirani. Nekad moramo reći ‘ne’ onome što nije dobro za nas da bismo mogli reći ‘da’ boljoj budućnosti i nekoj novoj prilici.

Neće doći nova veza, bar ne ona kvalitetna ili bolji posao, dok ne odlučimo reći ‘ne’ dosadašnjoj vezi, odnosno poslu. Potrebno je nešto usmrtiti kako bismo rodili novo, bolje za nas, kako bismo se dalje razvijali i imali osjećaj da napredujemo.

Saturn i Pluton će ovih dana dakle biti u bliskom odnosu i u sve će se umiješati i južni čvor. Južni čvor traži otpuštanje, završetak, opraštanje s prošlošću. Donosi nove uvide o nekim pitanjima ili problemima koji su nas pratili proteklih mjeseci ili godina. Možda ćemo nešto izgubiti da bismo dobili. Možda i doživjeti neko iskustvo koje će nam se činiti teretnim ili negativnim, ali ništa od toga neće biti tu da nas kazni, već da nas pomakne prema naprijed. Neke vezanosti možda moraju nestati. Dopustite si tu promjenu, važna je!

Nešto što smo izgradili u svom životu sada će proći kroz test. Sve što je lažno, površno, iluzorno vjerojatno će se razgraditi i nestati.

Suočavamo se s nekim dubokim strahovima, krivnjom, zakopanom boli – okovima koji nam ne dopuštaju da živimo. Ovo je i vrlo moćan aspekt koji nam može omogućiti da se oslobodimo i nekih naslijeđenih trauma ili obrazaca koji su vezani uz našu obitelj i pretke.

I nemoguće je nekad kontrolirati ono što se događa. Dok vi kontrolirate, život se dalje kreće i odvija. Kontrola može pružiti privid sigurnosti i zaštite, no sigurno ste bili u situaciji u kojoj vas život iznenadi, kao da ima neku svoju volju, svoj tijek, protiv kojih ne možete ništa, osim prihvatiti i prepustiti se.

Dakle ovaj aspekt bit će na snazi do 5. travnja, a potom će nas opet posjetiti u siječnju iduće godine.

Kako ćete vi osjetiti ovaj nebeski sudar, ovisi o vašem osobnom horoskopu, o mjestu na kojem će se odvijati. No općenito govoreći značajnije promjene mogu očekivati Jarci, Vodenjaci, Škorpioni, Rakovi, Vage i Ovnovi.