Venera/Saturn – kad karma dođe po svoje

Venera u Ribama ide prema Saturnu, a 21. i 22. ožujka srest će se na 12′ Riba. Ozbiljnost, odgovornost, strah, ravnodušnost, zrela ljubav, samo su neke od tema ovog aspekta.

Suočavanje s onim što jest

Uvijek su tu neka očekivanja, a tamo gdje ona postoje i ako nisu realna, dolazi do razočaranja. Zato je nekad dobro proživjeti i proći kroz spoj ova dva planeta jer nam jasno pokazuje što je zabluda, a što istina. Suočavanje nekad nije ugodno, ali je korisno, osobito ako iz svega izvučemo neku pouku.

Što trebam učiniti da bi me više volio/voljela?

Činimo sve, često i previše. Promatramo drugu stranu, idemo za njenim potrebama, nemamo granica u popuštanju i udovoljavanju i onda se dogodi neizbježno. Odjednom progledamo, osjećamo se iskorišteno, iznevjereno, razočarano zbog neostvarenog cilja – činim sve, a ti ćeš me voljeti. Zapravo se događa upravo obrnuto. Puno smo dali, i previše, a nismo to dobili natrag. I nije druga strana kriva. Ona je samo uzimala ono što joj se davalo. Mi nismo znali stati. nismo shvaćali koliko je nužno voljeti sebe i tražiti za sebe. Nekad i takvo neumjereno davanje ima svrhu za davatelja jer drugu stranu drži pod kontrolom ili misli da to čini.

Preuzimanje odgovornosti

S ovim aspektom učimo kako biti odrastao i zreo pojedinac u odnosu. Učimo kako preuzimati odgovornost za svoje postupke. Odustajemo od prosuđivanja, okrivljavanja drugih. Shvaćamo svoj dio odgovornosti i prihvaćamo ga.

Zašto je tako teško voljeti?

Saturn nije energetski lagan za podnijeti. I kad dotakne Veneru, osjetimo strah, tugu, sumnju. Odjednom se povučemo, distanciramo jer ne vidimo siguran prostor na kojem možemo pokazati svoje osjećaje. Činimo iz osjećaja straha od napuštanja. Pa nekad biramo osobe koji nisu emocionalno dostupni ili su zauzeti, što je dobar alibi za ostati u sigurnoj zoni, za držati emocije pod ključem. Omogućuje suzdržanost jer je manji rizik od povrijeđenosti, barem tako mislimo. No posljedica svega je duboki osjećaj usamljenosti. Mislimo li da smo vrijedni ljubavi?

Što karma traži?

Vrijeme plaćanja dugova, podmirenja, uspostavljanja ravnoteže između nekad i sad. Moguć je ulazak u odnos koji se odvija u svrhu balansiranja karme ili usvajanja neke važne životne lekcije.

I tranzit i aspekt koji je prisutan u natalnoj karti uključuju slične simptome i iskustva. Neki ostvaruju vezu ili ljubav u zrelijim godinama života. Nekad u brakovima nema osjećaja i bliskosti. U odnosima često bude prisutna i razlika u godinama. No isto tako u svemu ima puno dobroga, kao što je odanost i ozbiljnost u odnosu. Predanost i poštovanje koji se grade u odnosu, ali mogu i pružiti.

I tko zna čemu vas ovaj aspekt u narednim danima može naučiti, jer najviše je od svega poučan.