Venera i Saturn – kraj ili novi početak?

Venera se kreće znakom Raka i ulazi u aspekt opozicije sa Saturnom u Jarcu. Dobro je pripremiti se za ovu nebesku priču koja će utjecati na naše odnose s drugima, posebice brakove i ljubavne veze. Aspekt se može osjetiti već ovih dana, a u naponu snage bit će u subotu 26. svibnja.

Mnogo toga može proizaći iz ovog aspekta, no ono što je najočitije su nesigurnosti, strahovi, potreba distanciranja od ljubavi, osjećaja, odnosa u kojem jesmo.

Podižemo obrambene zidove oko srca.

Venera u Raku je vrlo osjetljiva i učinit će sve da bi zaštitila svoju ranjivost. Pa ukoliko ovih dana posumnjate u partnera ili shvatite da vam je odnos u kojem jeste previše rizičan jer vam izmiče tlo pod nogama, mogli biste se povući u zonu sigurnosti.

Veze koje su opterećene problemima, mogle bi puknuti. Postavlja se pitanje kuda dalje, ima li to sve smisla? Ako ne vidite kuda dalje, ako u odnosu ne možete namiriti svoje potrebe, ako su bliskost i intimnost nepopravljivo nestali, prekid bi u tim slučajevima mogao biti jedino rješenje.

Nezadovoljni u odnosu mogli bi potražiti utjehu u tuđem zagrljaju.

Silna je potreba da volimo i budemo voljeni, no kao da činimo sve da se to ne bi dogodilo.

Strah od intimnosti. Strah od otvaranja i izlaganja.

Sadašnju situaciju sudimo prema prošlim iskustvima od kojih se nismo izliječili, što nije najuputnije.

Što mislite, zaslužujete li biti voljeni? Najiskrenije…

Dobro je promatrati što nam se ovih dana događa u odnosu s drugima, u vezi u kojoj jesmo. Partnerovo ponašanje i ljubavna zbivanja jasno će nam pokazati na neke naše slabosti koje bi bilo dobro osnažiti.

Bivša ljubav, netko iz vaše prošlosti mogao bi vam ponovno ući u život. Stvara se dojam da niste stavili točku na kraju vaše priče, pa se odnos obnavlja ne biste li napokon uvidjeli ima li tu ičega vrijednog truda.

Budući da je Venera planet novca i vrijednosti, a Saturn je taj koji stvara i čuva vrijednost – a ta dva pojma su u konfliktu, dobro se zapitati jesmo li svjesni koliko vrijedimo? Kompromitiramo li se u odnosu? Podcjenjujemo li se i odustajemo li od onoga što nam je bitno samo da bismo sačuvali tu osobu i taj odnos po svaku cijenu?

Venera pod pritiskom Saturna uzmiče pred ljubavlju, hladi se, nema spontanosti, sposobna je na van biti poput kamena, dok unutra pati i tuguje. Razlog uzmicanja je strah od odbijanja, od neprihvaćenosti. U podlozi je uvjerenje da ljubav ranjava i boli.

I sve ono što ćete ovih dana osjetiti ili doživjeti u odnosu s drugima, može biti vaš put prema iscjeljenju, put prema ostvarenju dubljih uvida, a s godinama i mudrosti koja je potrebna da bi se živjela zrela i stabilna ljubavna priča.

Pobjeda nad strahom je početak mudrosti.

Bertrand Russell