Venera vs. Saturn – strah od bliskosti

Što očekivati kad Venera i Saturn zauzmu neprijateljske pozicije? Venera je planet ljubavi, ljepote, samovrednovanja, novca, odnosa. Saturn u horoskopu simbolizira našu ambiciju, životne ciljeve, simbol je vremena, karme, prošlosti, autoriteta, straha, ograničenja. Ovih će se dana naći na suprotnim stranama mosta. Kako pomiriti udaljenost između želje i straha te izbjeći moguće probleme?

Ovaj planetarni konflikt vrlo često može upućivati na kraj, kraj nečega što ne možemo zadržati u sebi ili u svom životu. Dolazi do promjena u našim odnosima s drugima. Zamjeramo nešto partneru, prijatelju, zamjeramo sebi. Osjećamo da nam nešto nedostaje, odlučujemo okrenuti leđa nekim situacijama i osobama koje nas okružuju. Možda se osjećamo frustrirano jer ne možemo dobiti ono što želimo. Uskraćena nam je podrška, ljubav, prihvaćanje. Distanciramo se od bliskosti, intimnosti, previše smo ranjivi da bi se otvorili.

Kvadrat između Venere i Saturna često ukazuje na postojanja straha, stida, ograničenja u nama koji onemogućuju otvaranje prema novim iskustvima. Ne vjerujemo, zadržavamo se u zoni sumnji. Pa iz straha i nesigurnosti povlačimo poteze kojima možemo naškoditi sami sebi.

Zanimljivo je da nam se ono što činimo ili ne činimo iz straha (a željeli bismo), redovito vraća. Strah je blokada koja nas sprečava da osjetimo istinu u sebi, da se spojimo sa svojim pravim potrebama i željama, sa sobom. Ono što je bilo značajno za u prošlosti, ponovno se vraća. Moramo se vratiti na to zanemareno i napušteno mjesto koje žudi biti prepoznato. Potrebno je nešto dovršiti i okončati.

Nekad pod ovim aspektom možemo doživjeti emotivnu nedostupnost osobe koju volimo, prekinuti odnos, biti nevjerni, čuti ili sresti bivšu ljubav. Rane iz prošlosti izlaze na površinu. Drugi nam svojim ponašanjem mogu zrcaliti ono što ne možemo prihvatiti u sebi, pa njih optužujemo umjesto da se suočimo sa samima sobom.

Ovaj aspekt najviše će osjetiti Jarci, Ovnovi, Vage i Rakovi koji bi se mogli suočiti s nekim osjećajnim i financijskim ograničenjima, a sudionici ove priče bit će i Vodenjaci, dijelom Ribe, te Strijelci.