Pomrčina Mjeseca u Jarcu – pogledaj u svoje strahove, pogledaj u sebe

U utorak, 16.7. u 23.30 odvit će se djelomična pomrčina Mjeseca na 24 stupnju Jarca. Simbolika Jarca u Zodijaku vezana je uz naše profesionalne ambicije, sposobnost za preuzimanje odgovornosti, često je i simbol prošlosti, utjecaja roditelja te postavljanja i ostvarenja životnih i poslovnih ciljeva. Mjesec u Jarcu je ozbiljan, suzdržan, nepovjerljiv, emocije se pokazuju oprezno i tek kada se osjećamo sigurno.

Što možemo očekivati od ove pomrčine, uvelike ovisi o tome gdje se odvija u osobnom horoskopu, no s obzirom na vrlo intenzivne planetarne utjecaje koji će ju pratiti, izgledno je da nas ona poziva na dubinsku osjećajnu transformaciju, dakle otpuštanje svih onih osjećaja koji nas bole, tište, čine okovanima i onemogućenima u stvaranju boljih životnih okolnosti.

Riječ je o sazrijevanju i odrastanju. Shvaćanju da sve što sada imamo u svom životu smo sami iskreirali i da nam nije kriva sudbina, viša sila, Bog, partner, majka, otac… Mi smo ti koji u svakoj sekundi svog života imamo priliku reći – e sad je dosta. Ovo hoću, ovo mi ne treba!

S odlukom započinje put prema boljem životu.

Pomrčina nas može i bolje upoznati s vlastitim strahovima i nesigurnostima, s naslijeđem i uvjerenjima koje smo povukli iz obitelji, a koji danas utječu na naše izbore, pa možda nismo sretni u ljubavi, na poslu ili u odnosu s djecom.

Sunce u Raku i Mjesec u Jarcu također pozivaju na pronalaženje ravnoteže između karijere i privatnog života.

Budući da će na pomrčinu utjecati Saturn i Pluton koji će biti tu, u blizini – možda nešto treba pustiti iz svog života da bi nam bilo lakše ostvariti ono što trebamo.

Dobro je postaviti jedan novi cilj. I krenuti prema njemu malim koracima.

Osloboditi se osjećaja krivnje.

Shvatiti što i tko manipulira nama, odnosno s kim ili čim mi manipuliramo.

Ponašamo li se opsesivno, kompulzivno? Vrtnjom u začaranom krugu, nećemo daleko stići. Potrebno je preprezati pupčanu vrpcu s tom situacijom, osobom ili problemom.

Ova vas Pomrčina može pozvati i na pronalaženje mira s onim što je bilo. Jesu li vaša očekivanja realna? Možete li oprostiti?

Moguće su intenzivne emocionalne reakcije ili potreba da se učvrstimo na pozicijama moći, bez obzira je li riječ o privatnom ili poslovnom životu jer smatramo da tako sve imamo pod kontrolom. No to je iluzija. Jedina sigurnost koju možemo ustoličiti je ona koju razvijamo u sebi i koja živi unutar nas.

Nije isključeno da na površinu izađu i neke tajne, nešto što je potisnuto ili skriveno, a sve nas vodi prema novim uvidima i, ako tako odlučimo prema dugoročnoj i kvalitetnoj promjeni. Što ćemo sa svime time učiniti, ne ovisi o Pomrčini, već o nama samima. Ona samo ukazuje, upire prstom i suočava. Ostalo je na nama.

S obzirom na poziciju Venere koja se nalazi u blizini sjevernog Mjesečevog čvora i nasuprot Saturna, nešto bitno se može promijeniti i u našem ljubavnom životu.

Nekad ovaj aspekt može donijeti prekid lošeg odnosa, nekad i pokušaj povratka bivše ljubavi, no najizglednije je da će na površinu izbaciti neke naše nesigurnosti i strahove koji nas sprečavaju da živimo ljubav kakvu priželjkujemo. U novim ljubavnim počecima može biti zamjetna razlika u godinama, netko može biti zauzet ili emotivno nedostupan. Možda vam u život i dođe osoba koja će vam olakšati proces separacije od prošlosti ili vam pomoći da objektivnije sagledate svoju ulogu u odnosu. A utjecaj Neptuna može stvoriti jedan novi zanos, novu nadu i shvaćanje da postoji izlaz iz svega što nam se događa. Pitanje je samo želimo li promjenu ili se držimo starih i poznatih uloga koje nas sprečavaju da rastemo i ostvarujemo bolje za sebe.

Ova pomrčina Mjeseca najviše će utjecati na pripadnike kardinalnih znakova, Ovna, Raka, Vage i Jarca, kao i na one koji imaju Podznak u tim znakovima.

 

Photo by Jake Hills on Unsplash